Adsense

Current Affairs : 10 September ENGLISH Current Affairs : 10 September

 Current Affairs : 10 September💐❣️


1. किसने लद्दाख में महिला डॉक्टरों की तैनाती की है ?

Ans. ITBP (The Indo-Tibetan Border Police)


2. किसने स्कूल में जंक फूड और विज्ञापनों को बैन किया है?

Ans. FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India)


3. किसे इंदिरा गांधी शांति पुरस्कार से सम्मानित किया गया?

Ans. डेविड एटनबरो


4. किस राज्य सरकार ने “संपूर्ण पोषण” योजना शुरू की ?

Ans. आंध्र प्रदेश


5. किन दो देशों के बीच पहली बार संयुक्त आयोग की बैठक हुई?

Ans. भारत और अंगोला


6. अफग़ानिस्तान क्रिकेट बोर्ड ने किस खिलाड़ी पर 5 वर्ष का बैन लगाया है?

Ans. नूर मोहम्मद 


7. हिमाचल प्रदेश सरकार ने किस बैंक के साथ ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए ?

Ans. विश्व बैंक


8. किसने राष्ट्रीय बांस मिशन का नया लोगो लांच किया ?

Ans. नरेंद्र सिंह तोमर


9. सितंबर 2020 में गोविंद स्वरूप जिनका निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित है-

Ans. वैज्ञानिक


10. इंडियन रेटिंग्स एंड रिसर्च ने 2021 की जीडीपी वृद्धि का अनुमान कितना लगाया?

Ans. (-) 11.8%


💐❣️ENGLISH  Current Affairs : 10 September💐❣️


1. Who has deployed women doctors in Ladakh?

Ans. ITBP (The Indo-Tibetan Border Police)


2. Who banned junk food and advertisements in school?

Ans. FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India)


3. Who was awarded the Indira Gandhi Peace Prize?

Ans. David Attenborough


4. Which state government started the "Total Nutrition" scheme?

Ans. Andra Pradesh


5. Which two countries had the first joint commission meeting?

Ans. India and Angola


6. Which player has been banned by Afghanistan Cricket Board for 05 years?

Ans. Noor Muhammad


7. Government of Himachal Pradesh signed loan agreement with which bank?

Ans. World Bank


8. Who launched the new logo of the National Bamboo Mission?

Ans. Narendra Singh Tomar


9. Govind Swaroop who died in September 2020 is related to which field-

Ans. Scientist


10. How much did Indian Ratings and Research estimate GDP growth for 2021?

Ans. (-) 11.8%

Current Affairs : 10 September ENGLISH Current Affairs : 10 September  Current Affairs : 10 September  ENGLISH  Current Affairs : 10 September Reviewed by ExamAnalysis on September 10, 2020 Rating: 5

No comments:

IT Jobs

ads 728x90 B
Powered by Blogger.